«Жінка його мрії»: продукція порнографічного характеру

Жінка його мрії - Олесь УльяненкоАвтор книги «Жінка його мрії» Олесь Ульяненко належить до кагорти сучасних відомих письменників-постмодерністів, творчість яких є предметом вивчення та викликає дискусії серед літературознавців. Характерна особливість твору - поєднання вишуканої мови класичної літератури із героями та сюжетними подіями, які поповнюють надбання мистецької «чорнухи». Твір має сюжет, композицію та художні засоби, притаманні характерному авторському стилю. Тема - зображення наслідків моральної деградації в суспільстві. Філософію твору можна визначити словами одного з героїв твору: «Варто задуматись про чистоту життя».

Детективний сюжет книги «Жінка його мрії» наповнений сценами насилля, жорстокості, вбивств, що характерно для даного жанру. Головні герої твору - колишній майор СБУ, а нині - впливовий державний службовець Микола Павлович, його дружина Лада та їхній син Руслан, капітан спецрозділу особливого призначення Величко, слідчий - лейтенант Семен, Іва - школярка-звідниця - носії рис та впливу розтління. В процесі розкриття детективної інтриги автор описує гомосексуальні та гетеросексуальні стосунки, сексуальні стосунки з неповнолітніми, застосування наркотичних речовин (амфітаміну, коноплі, маріхуани), дитячу проституцію. В багатьох епізодах присутні натуралістичні подробиці (наприклад, побиття до смерті бомжа - стор.42, відповідно до макету).

Персонажі твору використовують нецензурну лексику та брутальні вирази (наприклад, «бля», «вхер», «підарок», «трахатись» та інш., стор.40,41,49,50, 97 відповідно до макету), що відображає особливості мовного та культурного середовища, в якому розгортаються події.

Разом з тим у творі присутні епізоди, основна мета яких полягає в брутальному натуралістичному зображенні процесу статевого акту персонажа із анатомічними деталями статевих органів, орально-генітальні, орально-анальні пестощі, фістінг, мастурбаторні та еякуляторні дії (наприклад, стор 8-11, відповідно до макету) і описання задоволення хтивості персонажа. При цьому художня майстерність, мовна виразність автора може сприяти спонуканню негідних інстинктів у читача, що дає підстави визнати їх порнографічними.

Без ілюстрацій. Макет містить 148 (сто сорок вісім) сторінок формату А4.

Згідно статей 1, 2, 6 Закону, макет книги Олеся Ульяненко «Жінка його мрії» (148 сторінок) не є продукцією еротичного характеру Цей твір належить до продукції порнографічного характеру, обіг якої в Україні заборонено.

©Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі